🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия и криптовалутите: внезапна любов

Русия иска да въведе своя държавна крипторубла, но тя не би могла да носи основните характеристики на криптовалутите

От досега излязлата информация изглежда, че крипторублата може да се окаже начин за пране на пари

Манията по криптовалутите отдавна не е само в сферата на конспиративно настроени анархисти, но вече достигна и до правителствата. Изненадващо или не, за момента най-напред в надпреварата за държавна дигитална валута не е някой лидер в електронното управление като Естония, а Русия.

Държавният интерес не е неразбираем - криптовалутите, макар и нерегулирани, стават все по-масови и за това трябва някаква реакция. Някои като САЩ по-скоро следят изчаквателно. От еврозоната пък отричат, че криптовалутите имат някаква голяма тежест. Към момента на писане на този текст цената на bitcoin е над 10 600 долара при под 2000 в началото на годината, но общата пазарна капитализация на всички криптовалути е над 300 млрд. долара - горе-долу колкото напечатва ЕЦБ за пет месеца.

Русия обаче иска да се възползва от колебанието на другите. И причината, която министърът на комуникациите Николай Никифоров даде при обявяването на проекта, е пределно ясна: "Твърдо заявявам, че правим крипторублата поради една проста причина - ако не го направим ние, след два месеца ще го направят нашите съседи от Евразия."

Дървено желязо

Създаването на държавна криптовалута само по себе си е парадокс. Най-добре би било да говорим не за криптовалута, а за дигитална валута. Според изявлението от страна на руските власти крипторублата ще бъде естествено продължение на традиционната рубла. Тя обаче просто не носи традиционните характеристики на една криптовалута – крипторублата ще бъде централизирана, всичко в нея ще бъде контролирано от централно звено, тя няма да може да бъде "копана", както се копаят криптовалутите като bitcoin, транзакциите ще бъдат бързи, но ще имат нужда от одобрение.

"Създаването на държавна криптовалута е малък парадокс, ако правителството реши да контролира емисиите и ликвидността", коментира пред "Капитал" Дмитрий Малянов от руската блокчейн компания AdHive. "Валутата може да проработи, защото правителството ще осигури търсене и възможност за вътрешни плащания, но фактически ще бъде много различно от истинските криптовалути."

Държавните дигитални валути и истинските криптовалути обаче едва ли ще се ползват от един и същ тип хора. В момента около криптовалутите се изгражда екосистема, която заради блокчейн технологията и анонимните разплащания е по правило глобална. Създаването на държавни криптовалути не само от страна на Русия, но където и да било най-вероятно няма да бъде насочено към същите тези криптоентусиасти, а към по-масовата публика и финансовия сектор, където така или иначе върви огромен процес на дигитализация.

Как да регулираме bitcoin

Русия не крие желанието за по-строг контрол върху сегашните криптовалути - най-вече двете големи bitcoin и ethereum. В края на октомври президентът на страната Владимир Путин издаде заповед да се напишат регулации за криптовалутите. За момента това е най-прякото действие от страна на руските власти към ставащите все по-популярни в страната и в света финансови технологии.

Новите заповеди дадоха първоначална правна рамка на блокчейн технологията. Те се приемат и като начало на плана за официалното й ползване в Евразийския икономически съюз. Според заповедите на Путин руското правителство трябва да направи регистър за "копачите" на криптовалути и те да плащат данъци върху приходите си. Това, разбира се, не се харесва никак на въпросните bitcoin миньори. Предвиждат се и по-стриктни правила за монетните предлагания (ICO).

Налагането на подобни правила би било трудно и за момента опитите за правна рамка не се отразяват на екосистемата в страната. "Все още няма яснота как точно могат да бъдат регулирани криптовалутите. Правителството се опитва да намери начин да облага копаещите, но това е трудно начинание", коментира още Малянов.

За желанието на държавите да имат контрол върху света на криптовалутите предупреди и изпълнителният директор на Citigroup Майкъл Корбат в интервю пред Bloomberg по-рано през ноември. Той обаче посочи именно, че ако има такава, тя не би била истинска криптовалута. "Много е вероятно да видим държавни дигитални валути. Не мисля, че "криптовалута" би било добър термин", коментира той и добави, че вълната на криптовалутите е "истинска заплаха" за финансовата система и правителствата няма да стоят с кръстени ръце.

Не е сигурно обаче доколко така желаният държавен контрол може да се наложи. "Технически е възможно криптовалутите да бъдат регулирани чрез стриктно премахване на уебсайтовете, където те се търгуват, но не смятам, че това ще се случи. Смятам, че е възможно правителството да забрани всички валути освен крипторублата, така че банките да работят само с нея, но тогава ще бъде трудно да се контролира цената", коментира Малянов. Той не изключва да има действия спрямо най-големите сайтове и борси, което би намалило значително броя на хората, които ги ползват.

Една голяма криптопералня

В плана, представен от Никифоров, личи една голяма възможност за пране на пари. Всеки, който има крипторубли, но не може да докаже какъв е произходът им, ще може да ги обърне в традиционна валута срещу 13% данък върху сумата. Това отваря много възможности за пране на пари – не само чрез интернет измами, но и чрез прехвърляне на изпрани рубли в крипторубли и връщането им обратно във физическа валута. Всичко това ще може да става срещу лека "глоба" от страна на правителството в размер малко над 1/10 от цялата сума.

Това не е толкова изненадващо, защото и в момента има подобна схема в Русия при рублата, при която могат да бъдат узаконени пари срещу данък върху недоказуемата част от приходите. Проблемът е, че това хипотетично отваря възможности за пране и на международни пари, които ще трябва да минат малко по-дълга процедура. "От моя гледна точка това не е много привлекателна оферта, защото ще бъде прекалено скъпо за пране на големи суми пари и прекалено сложно за малките суми", коментира Малянов.

Популяризиране на дигиталните валути

Ако можем да изведем един голям плюс на плана на Русия – или на която и да било страна, която иска да създаде своя дигитална валута – това е популяризирането на криптовалутите и осветляването им като възможност за разплащане сред не толкова напредналата в технологичната сфера част от населението.

"Една държавна криптовалута може да помогне на бизнесите и да рекламира технологията, за да може тя да достигне голямата маса от хора, коментира Малянов. Държавните дигитални валути ще се появят. Това е въпрос на време, но властите трябва да бъдат готови технически, затова смятам, че едва ли ще видим стабилна държавна валута през 2018 г."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • - 3
    • + 6

    И с какво тази "крипторубла" ще е по-различна от рублите в системи като RBK Money, WebMoney, Yandex Money и т.н.?

    Въпросът е риторичен - няма разлика. Целта е просто евтин PR "вижте ни колко сме напреднали".

    Нередност?
  • 2
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • - 1
    • + 5

    Всъщност по скоро въпроса е: Кое е "криптото" на тази рубла след като няма да се "копае"?

    Нередност?
  • 3
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 2
    • + 8

    Руската ракета- най-голямата ракета
    Руската глупост- най-голямата глупост
    Руския болен- най-здравия болен....

    Нередност?
  • 4
    uir27542198 avatar :-|
    uir27542198
    • - 5
    • + 3

    Подобни валути се обмислят в много страни, включително и западни. Но това е нещо различно. Русия с евтината си ел. енергия и подходящ климат (заради охлаждането) е сред страните с най-голем добив на биткойни и пр. криптовалути. Както и Китай с евтината си компютърна техника и енергия. Произвеждат и продават на западните баламурници. На практика от целата крипто-мания печелят именно Русия и Китай.

    Нередност?
  • 5
    agile avatar :-|
    agile
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "uir27542198":

    Наистина в момента най-подходящите места за разполагане на такива центрове за добив на криптовалути са именно Китай и Русия - най-вече заради евтината ел.енергия, евтините изоставени заводи и халета и наличието на квалифицирана работна ръка.

    https://www.slavorum.org/largest-bitcoin-farm-in-russia-earns-millions-of-dollars-each-month-on-a-secret-location/

    Нередност?
Нов коментар