Световната банка прогнозира 2.2% ръст на икономиката на България през 2016 г.

Световната банка прогнозира 2.2% ръст на икономиката на България през 2016 г.

© Reuters

Предвид несигурната глобална икономическа среда Световната банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт за региона на Европа и Централна Азия ще нарасне с 1.4% през 2015 г. и с 1.8 на сто през 2016 г. Перспективите за отделните страни варират много: в държавите от западната част на региона вероятно ще продължи тенденцията на слабо икономическо възстановяване през 2016 г., докато тези на изток все по-чувствително ще усетят ефекта от загубите на големи капитали, гласи официалното съобщение на организацията.


Данните за България са за ръст от 2.2% през 2016 г. при 1.9 на сто за 2015 г. За сравнение - Световната банка прогнозира растеж от 3.9% за Румъния, 3.5% за Турция и 3.4% за Албания.


По-рано днес стана ясно, че в проектобюджета за догодина и актуализираната средносрочна прогноза до 2018 г. на Министерство на финансите е записано, че икономическият растеж у нас през тази година ще достигне 2 на сто вместо планираните 0.8% в закона за бюджета. Прогнозата му е, че растежът ще се ускори до 2.1% през 2016 г.




В ЕС и Западните Балкани се наблюдава бавно съживяване на икономиката – от 1.4 на сто през 2014 г. до 1.9 на сто през 2015 г., пише в доклада на Световната банка. Най-бърз растеж се наблюдава в Централна Европа – приблизително 3.3% за 2015 г., като очакванията са тази тенденция да се запази и през 2016 г.


Страните - износителки на петрол, от източната част на изследвания регион са изправени пред трудното напасване с новите ниски цени на петрола. Това е съпътствано с обезценяване на валути, съкращаване на работни места, спад в стойността на активите (особено на недвижимото имущество и акциите) и намаляване на доходите на домакинствата. Покупателната способност в тези страни е намаляла с 10 на сто през 2015 г., отбелязва Световната банка. Най-рязко свиване на икономиката е регистрирано в Русия – 3.8% през 2015 г. и очаквано 0.6% през 2016 г. заради продължаващата нестабилност на пазара на горивата.


В Европа и Западните Балкани крехкото възстановяване на икономиката продължава въпреки значителните турбуленции в световната икономика. Световната банка отбелязва, че макар страните от Южна Европа вече да нямат толкова лесен достъп до финансиране като преди 2008 г., сега тези държави имат реален шанс да оставят кризата зад гърба си и да създадат нови работни места.


Рисковете пред растежа на страните от ЕС и Западните Балкани не са толкова големи, тъй като те не се влияят толкова от нестабилността на финансовите пазари. Като потенциална заплаха за икономическото възстановяване Световната банка изтъква имигрантската криза в Европа, нарасналите геополитически рискове, както и прилагането на програмата за реформи в Гърция.

Ключови думи към статията: