Пари за дуалното обучение ще се търсят и от еврофондовете

16427
Пари за дуалното обучение ще се търсят и от еврофондовете
Снимка: БГНЕС

До средата на годината ще тръгнат още няколко програми за дуалното професионално образование и по тях ще се търси финансиране за развитие и налагане на тази добра практика. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на общото събрание на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), на което бе избран и новият й президент Тим Курт, който ръководи предприятието "Аурубис България", предаде Mediapool.

"Готов съм да обсъдим под каква точно форма – дали ще бъде в отделен проект – за какви точно дейности, като средства за това нещо ще бъдат предвидени“, каза Калфин, цитиран в съобщение на камарата.

94% от учениците искат дуално обучение, 86% - само един учебник по предмет

Най-одобряваният текст в предложения бъдещ закон за предучилищното и училищно образование е въвеждането на дуалното обучение, с което...

Ивайло Калфин оцени, че германският бизнес вече инвестира в създаването на клъстера, включително и финансово, и подчерта, че дуалното обучение не бива да се схваща като вид социална политика, а като дейност, в която всички участници могат да получат перспектива. По думите му дуалното обучение е инструмент за справяне с безработицата и липсата на квалифицирана работна ръка. "В европейския общ пазар трябва да се борим за конкурентоспособността на българската индустрия и на българските работодатели“, допълни вицепремиерът.

Мениджърът на клъстера "Дуално професионално обучение“ към ГБИТК Максимилиан Ерхард представи дейността на клъстера, който стартира на 1 януари 2015 г. и е уникален проект в рамките на световната мрежа на германските външнотърговски камари. Чрез изграждането на образователния клъстер камарата подкрепя фирмите при намирането на квалифицирани специалисти за тяхната дейност.

Общото събрание на германо-българсакат камара избра Тим Курт на мястото на досегашния президент на организацията Рюдигер Хьобен-Щьормер от "Луфтханза Техник София".

От управителния съвет на камарата си тръгват още Ралф Фрьолих ("Байер България") и Манфред Мулц ("Балкан Стар Аутомотив"), чиито постове се заемат от Александър Миланов ("БМВ Фертрийбс ГмбХ"-клон България) и Кай Янц ("Вурст Майстер").

Две училища пилотно въвеждат дуално образование

Две училища въвеждат пилотно дуалното образование през учебната 2015/2016 година. Това съобщиха от Министерство на образованието. Проек...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование